Ásványvíz-vakteszt

Megejtettük a szénsavmentes ásványvizek próbáját is. Hat félét próbáltunk a legelérhetőbb márkák közül. Ezesetben a vaktesztelés módszerét alkalmaztuk. Így pusztán a víz ízére, lágyságára, összhatására koncentráltunk, így a csomagolás és a márkanév esetleges befolyásoló hatásaitól mentes a következő rangsor. 10-es skálán értékeltünk, most csak egy tényezőt, az ízüket vettük figyelembe.

1. Szentkirályi: 8,67 pont

Előtte a Nestlé Aquarelt kóstoltuk, ez más ízvilág. Lágy, könnyű, selymes, friss és üdítő.
Ennek volt a legjobb íze, ebből úgy érezzük, sokat meg lehet inni, kiváló szomjoltó.
Számunkra egyértelműen díjnyertes, mostantól, ha tehetjük, tudatosan ezt a márkát választjuk.

Ennek lelőhelye (a nevéből következően) a Szentkirályi-kút, Nátriumtartalma 21 mg/l.

2. Harmatcsepp: 8,17 pont

Ez sokban emlékeztet a Szentkirályi ízére, volt, aki szerint ugyanolyan. Ez is lágy, finom, friss, mentes minden mellékíztől, és szintén selymes. Bár valamivel íztelenebbnek mondható a győztesnél. Olcsóbb is nála, de mivel nagyon hasonló az íze, ajánljuk a Harmatcseppet is a szomjazóknak :) Palackján érződik csak az árkülönbség, ugyanis nagyon puha műanyagból készült, kevésbé masszív és kézreálló, mint a többi kipróbált ásványvízé.

Nátriumtartalma 15,8 mg/l és a csomagolásról annyit tudtunk meg a víznyerőhelyről, hogy Lajosmizsén található.

3. Natur Aqua

A Zalaszentgróti NaturAqua-kút a lelőhelye, Nátriumtartalma 18mg/l. 

Finom, semleges, de nem íztelen, hanem amolyan natúr ízhatású (érdekes, hogy pont ez a szó szerepel a nevében is). Könnyed, könnyen iható. Volt, aki szerint ez nem olyan kellemes, és nincs kiforrott ízvilága. Valaki szerint enyhe olívaolaj íz is tapasztalható, ha az ember kifinomult ízlelőbimbókkal van megáldva. Összességében kellemes, de nem volt oly átütő, mint az előző kettő.

4. Ave

Kellemes ízű, lágy, de volt aki kesernyés utóízt érzett, de nem volt sós az íze.  Összességében átlagosnak jellemeznénk. Ez olcsóbb a NaturAquánál és a Szentkirályinál is. Palackja és design-ja ízléses, kézreálló.

5. Vitaqua

Ez megint más ízvilág. Természetes szénsavas ízű, savanykás. Nem rossz, de kicsit sósnak éreztük és volt egy savanykás-kesernyés mellékíz. Az előzőekből szívesebben innánk többet.

Ebben volt a vizsgáltak közül a legtöbb Nátrium, 48 mg/l. Víznyerőhelye Cegléden található.

 

6. Nestlé Aquarel Cédrus

Magasabb árkategóriájú a társainál, nálunk mégis, íz alapján utolsó lett. Azt viszont fontos hozzátenni, hogy ebben van a legkevesebb Nátrium, csak 6,9 mg/l. Talán ettől lehetett kevésbé finom.... De nátriumszegény diétára szorulóknak ez a legjobb választás mindenképpen. Savanyúnak éreztük az ízét egy kicsit és hiányérzetünk volt utána.

Víznyerőhelye a kővágóörsi Cédrus-forrás.