Nagy joghurt teszt

A teszt során nyolc különböző joghurtfajtát pontoztunk a következő szempontok alapján: íz, gyümölcstartalom, állag, cukorhányad, fajlagos ár, zsírtartalom, valamint, hogy élőflórás-e, illetve a csomagolás minősége. Amennyiben élőflórás plusz egy pontot szerzett a termék, az alacsony zsírtartalmat és a magas gyümölcstartalmat plusz három-három ponttal jutalmaztuk. Most lássuk, milyen rangsor is alakult ki! (És ne felejtsük: ízlések és pofonok!)

 

joghurtok

8.    Sissy (Penny Market): 6,375

A túró rudi teszt után meg sem lepődünk, hogy ez a termék végzett az utolsó helyen, bár megadtuk neki az esélyt...  Már az állaga sem túl bizalomgerjesztő, túl folyós, ami enm lett volna gond, de nem ivójoghurtot vettünk… A színe szép halvány, gondolhatnánk kevés színező került bele. Előnye, hogy élőflórás. De ez sem volt elég hozzá, hogy ne ez szerepeljen az utolsó helyen a finoman szólva is érdekes ízvilágával. Annak ellenére, hogy cukortartalma 12%, elég savanykásnak bizonyult. Talán megromlott volna? A felirat szerint nem. Gyerünk a boltba, vegyünk még egyet. Úgyis olcsó, ennek a legalacsonyabb a fajlagos ára (46 Ft). Nem, nem romlott. Ez volt az utolsó alkalom, hogy újravettük…

 

 7.    Tesco Strawberry yogurt: 9,5

A nem éppen előkelő helyezés ellenére ki kell emelnünk, hogy a tesztelt joghurtok közül ennek a második legmagasabb a gyümölcstartalma (12%). Az illata és az állaga is sok pontot kapott, nekem külön tetszett, hogy sűrű, nem olyan vizes jellegű, bár ez magas zsírtartalmának köszönhető, ami miatt viszont a tesztelés szempontjából elbukott három pontot. Igazi eper illata van, az íze is tetszett, azonban már-már szinte összeragadtam tőle, annyira édes volt. Az amúgy feltűnő, minőségi terméket sejtető, megkülönböztető csomagoláson nem is merték feltüntetni a cukortartalmat… Az viszont, hogy élőflórás lenne, valószínűleg nem véletlenül maradt le.

 

6.    Danone: Könnyű és finom: 10,625

Első ránézésre gusztusos, itt sem meglepő, hogy szép a színe – a színezéktől. Azonban gyümölcstartalma a három százalékot sem éri el.  Zsírtartalma nem olyan magas, emiatt lágyabb az állaga. Élőflórásnak élőflórás, amiért neki is jár a plusz pont. A csomagolásnál nem adtunk neki maximális pontot, ugyanis úgy véltük, nem megfelelő az összhatás, nem elég letisztult.

 

5.     Zott Szívecske: 10,875

Bár ízre magas pontszámot kapott (7,5 a 10-ből), az alacsony gyümölcstartalma (2%) miatt mégse kerülhetett előkelő helyre. A tesztelt joghurtok közül ennek volt a legalacsonyabb a gyümölcstartalma, hiányoztak is belőle a gyümölcsdarabok. Zselatint tartalmaz, ez ruganyossá teszi, jó az állaga ettől. A színe is szép – nem hiába a színezék… 

 

4.       Desira Premium: 11,25

Miután felbontottuk a házias joghurtok illata csapott meg minket, azonban arra kellett rádöbbennünk, hogy kellemetlen műízű a termék (3,5 pontot adtunk az ízére, majdnem ez kapta a legalacsonyabbat). Viszont ennek a terméknek a legmagasabb a gyümölcstartalma (15%), ami pluszpontot érdemel. Fajlagos ára nagyon alacsony, illetve élőflórás is, ami előnyére válik. A csomagolására sok pontot kapott, ám a termék kipróbálása után csalódnunk kellett.

 

3.       Zott Jogobella: 11,5

Tulajdonképpen majdnem holtversenybe került az Activiával, viszont ennek alacsonyabb a fajlagos ára. Az ízre itt is (mint az Activiánál) 9 pontot adtunk a 10-ből, bár ennek ízvilága különlegesebb. Előnye, hogy sok benne a gyümölcsdarab. A termék viszonylag sűrű, kicsit csomósnak tűnik, de ez a kóstoláskor nem érződött egyáltalán. Céklaszínezéket tartalmaz.

 

2.       Danone Activia:  12,125

Az ízre ez a termék kapta az egyik legmagasabb pontszámot. Bár gyümölcstartalma is viszonylag magas, a felbontott termékben kevés gyümölcsdarabbal találkoztunk. Mint gyakorlott joghurtfogyasztók viszont meg kell jegyeznünk, hogy általában több nagyobb gyümölcsdarabba is belebotlunk az Activia termékekben. Sajnos, bár halvány színű, de ebben a termékben is van színezék. A magas zsírtartalmának köszönhetően sűrűnek hat, viszont nincs benne zselatin. Bifidus actireguláris kultúra található benne, amely tovább növeli az értékét. Csomagolása letisztult, harmonikus, hangsúlyozza, hogy egészséges. Fajlagos ára ennek a legmagasabb: 95,2 Ft. 

 

1.       Linessa (Lidl): 13,125

A termék bár nem élőflórás, mégis az első helyen végzett a teszt során. Hogy minek is köszönhető ez? Az édes íz szempontjából sok pontot kapott: édesnek édes volt, viszont nem ragadtunk össze a sok cukortól. Ki kell emelnünk még alacsony zsírtartalmát, illetve viszonylag magas gyümölcstartalmát. Bár lehetett volna gyümölcsösebb, mégis kiérezhetőek voltak az igazi gyümölcsdarabok a joghurtban. Az íze is rendben van, bár ezt aromákkal fokozták. Kellemes állagú, nem csomós, bár véleményünk szerint lehetne sűrűbb is. A csomagolása ízléses, minimalista stílusú, az oldalán hiányoltuk a termékre utaló képet. Elsőre úgy tűnik, mintha túlzásba vitték volna az információs tartalmat, viszont miután végigbogarásztuk, láthatjuk, nincs elég információ sem (pl.: cukortartalom). Fajlagos árával (59,3 Ft) is kiemelkedik a többiek közül.

Zsófi és a joghurtok