Müzliszelet-teszt

A legutóbb tesztelt termékcsoport a müzliszeletek csoportja volt. Szerencsére a tesztelők mind rajongója a termékcsoportnak, úgyhogy már alig vártuk, hogy mintegy 13 különböző márkájú müzlit végigkóstoljuk. A termékek ez alkalommal is 10-10 pontot érhettek el az ízük, illatuk, csomagolásuk alapján, valamint a kalóriatartalmukra is figyeltünk. Az ezekből számolt átlag lett a rangsorolás alapja. Jelen esetben a fajlagos árat nem vettük figyelembe, hisz annyira elenyésző a különbség. Különböző ízesítésű termékeket teszteltünk, ugyanis a különböző márkák eltérő ízvilágú termékeket dobtak a piacra. Lássuk tehát a rangsort, és kezdjük a legkevesebb pontot kapott termékkel!

 

11. Fit müsli - vegyes gyümölcsös: 4,416667

Az illata akár jó is lehetne – ha autóillatósítóról vagy felmosószerről lenne szó. Az ízét (állítólag) meg lehet szokni, bár elég dominánsan kiérződik egyfajta műcitromíz. A bejegyzés szerzője egy falatot nem tudott elfogyasztani belőle, de nem győzzük hangsúlyozni: ízlések és pofonok. Ezért kérünk minden olvasót, amennyiben fogyasztott már a termékből, írja meg véleményét, hogy jogosan került-e a rangsor ezen helyére. A termék egyébként tartalmaz almát, mazsolát, barackot, kén-dioxidot, keményítőszirupot. A csomagolása gusztusos, nagy gyümölcsdarabokat ábrázol, azonban a termék müzlivoltára nem utal semmi. Amúgy a termék kalóriaértéke meglehetősen alacsony a többi tesztelt müzliéhez képest.

 fit müzli

10. Country Barn csokoládés müzliszelet kakaós bevonólappal: 6,666667

A müzli enyhén sós ízű, az alján vékony (tényleg vékony!) csokiréteg található, de mind azt mondtuk, bárcsak inkább ne lenne, hisz elég kellemetlen ízű.  Előnye, hogy tartalmaz földimogyorót, ami ki is érződik, valamint mézet. További összetevők között szerepel a cukor, méz, étcsoki és a glicerin (azE422), amely az élelmiszerekben a víztartalom megőrzésére, illetve édesítésére szolgál, ugyanis íze édeskés. Nem kell aggódnunk, egyes információk szerint csak enyhén mérgező, de legalább a fogaink nem lesznek szuvasak tőle.

gloden barn csokis müzli 

9.  Müzli Crip Crop- joghurtos erdeigyümölcsös: 7

Nos, a pontozásnál nagyon nehéz volt elvonatkoztatnom gyermekkori élményeimtől: a müzli íze egy bizonyos eperízesítésű gyógyszer ízére emlékeztet, amitől mindig öklendeztem gyermekként. Még jó, hogy többen teszteltük a terméket, hisz nem mindenkinek a véleménye egyezett ezzel. Először édesnek éreztük, aztán viszont már nagyon édesnek, sőt, émelyítőnek. A lila csomagolás nem éppen egészséges érzetet kelt. A termékben zabpehely, kukoricapehely, málna és áfonya található, valamint 405 kJ kalória.

 Crip crop müzli

8. Cornexi CXA almás müzliszelet: 7,5

Az íze olyan, amit ígér: almás. Már-már túlságosan erős ízű. Az almatartalma 8 százalék, de lassan már megszokhattuk, ez is aromát tartalmaz. Van benne még lassan felszívódó zabpehely, rizsdara, búzacsíra. A termék célközönsége valószínűleg a kisiskolás gyermekek, hisz a csomagoláson a betűk iskolás jellegűek.

 CXA müzli

7. Tesco csokoládés müzliszelet: 7,75

Elsőként fontos kiemelni, hogy az állagával nagyon meg voltunk elégedve, ropogós volt. A kakaót nem spórolták ki belőle, így elmondható, hogy sokkal kakaósabb, mint a Knusperone és a Country Barn társa. A vélemények megoszlanak az édességét illetően: van, akinek már túl édes, van, akinek pont megfelelő volt. Ez is, mint a többi tartalmaz aromákat, ezen kívül földimogyoró és mazsola is található benne.

 tesco csokis müzli

6.  Coop almás fajhéjas müzliszelet: 7,833333

Finom, kellemes illatú és ízű, nem túl édes. A fahéj jól kiérződik benne, de harmonikus ízvilágot alkot az almáéval, ami viszont egy picit lehetett volna dominánsabb is. A magvakat hiányoltuk belőle. Viszont van benne zabpehely, méz és cukor is, valamint 6% alma és aroma. A csomagolása egyszerű coopos, látszik a márka, megkülönböztet, de nem annyira dekoratív, viszont nagyon informatív.

 coop almás fahéjas müzli

5. Corny Big - mazsola, mogyoró: 8

Elég tömény müzliszeletnek, laktató, viszont legalább nem émelyítő az édessége. Enyhe illata van, R. érzett egy kis enyhe mellékízt, de így is 7 pontot adott a 10-ből az ízvilágára, tehát nem olyan vészes aza mellékíz. Főleg így, hogy már tudunk viszonyítani. A termék tartalmaz kókuszpelyhet, teljes kiörlésű zabpelyhet, mézet és cukrot is. Kalóriatartalma egészen magas: 418 kJ.

corny müzli 

4. First Nice - vörösáfonya és málna joghurtos öntetben: 8,33

A termék elveszti müzliszelet jellegét a vastag máztól és a sok cukortól. Inkább neveznénk desszertnek, nassolnivalónak. A tesztelt termékek közül ennek a legmagasabb a kalóriatartalma: 432 kcal 100 grammban. Kicsit műillata van, de az íze jó. Zabpehely található benne, többféle aszalt gyümölcs, kókusz és a jól megszokott aroma. Bár müzliszeletnek nevezik, jó helyen végzett a rangsorban, lehet, érdemes lenne más, töményebb desszertszeletek között versenyeztetni. 

 First Nice gyümijogis müzli

3. Knusperone - csokis: 8,5

Közeledünk az egyre finomabb müzlikhez! Ezt a terméket nagyon édesnek találtuk, enyhén kakaósnak, de ami a fő, ropogósnak, ami igazi élményt nyújt, mikor beleharapunk. Van benne mazsola, ami csak enyhén érződik, viszont a nagy édes ízáratban mindig jól jön ráharapni egy frissítő gyümölcsdarabkára. Viszonylag sok benne a kalória (417), de inkább legyen egy picit több, mint egy szörnyű íz. :) A csomagolása igényes, informatív.

 knusperone csokis müzliszelet

2.  First Nice - mogyorós, csokis bevonat alul: 8,75

Az igényes csomagolást felbontva szuper illat csap meg minket, már alig várjuk, h kóstojuk. Az első falat nem is okozott csalódást, ám lehetett volna egy picit ropogósabb. Az íze egy picit művévé válik, minél többet harap bele az ember, de még így is igen kellemes.Természetesen ehhez is adtak hozzá aromát. Nagy előnye, hogy a kellemes íz mellett a kalóriatartalma is alacsony: 385.

 FIrst Nice mogyorós müzli

2. Spar müzliszelet - gyümölcsös: 8,75

Holtversenyben végzett a mogyorós First Nice-szal a Spar sajátmárkás gyümölcsös müzliszelete. Erős gyümölcsös, de nem művi illata van. Tartalmaz mézet, almát, barackot, szilvát, földimogyorót, zabpelyhet. Láthatjuk, hogy elég széleskörűek az összetevők, ebben minden van, ami kell egy müzliszeletbe. Kalóriatartalma nem olyan vészesen magas (393), nem tömény, nem túl cukros. A termék olyan, amit egy müzliszelettől elvár az ember. Ami miatt viszont nem járt neki maximális pontszám, hogy nem volt elég ropogós, mintha picit állott lett volna. A csomagolása letisztult, egyszerű, esztétikus, és egyben informatív.

 spar gyümis müzli

1. Knusperone - gyümölcsös: 9,33

 knusperone gyümis müzli

1. Cerbona - kakós mogyorós (cukor nélkül): 9,5

 

 Az abszolút nyerő a méltán legközkedveltebb müzliszelet-márka, a Cerbona müzliszelete. Minden tulajdonsága megvan, amit egy jó müzliszelettől vár az ember: finom illat, kellemes íz, nem ehetetlenül édes, kitűnő az állaga: igazi élményt jelent beleharapni. Ami miatt kiemelkedik a többiek közül, hogy cukor helyett más, természetes édesítőszert (maltitolt) használnak. Abszolút első helyezettnek a teszt alapján őt jelöljük!