Kenyérmustra

A következő termékcsoport a kenyereké! Itt is több félét vásároltunk, melyeket aztán megkóstoltunk és pontoztuk az ízüket, állagukat, kinézetüket, sőt még az illatukat is. Az áltag alapján maximum itt is 10 pontot szerezhetett egy-egy termék. Úgy gondoltuk, a tudatos életmód jegyében nem akármilyen péktermékek kerülnek a kóstolóasztalra: az egészséges, barna, félbarna, rozsos és magvas kenyerek közül teszteltük a legelérhetőbbeket. Lássuk, mi volt a véleményünk!

6. Korngold: 5 pont

Teljes kiőrlésű rozskenyér 5% napraforgómaggal. A vizsgált termékek közül ennek a legalacsonyabb a kalóriatartalma, bár egy-egy szelet jóval nehezebb, mint a hagyományos kenyereké. Tömör, darabos, magvas, nehéz és kicsit csúnya első ránézésre. Ízre valami savanyú kalácsra emlékeztet, de kellemes és különleges az íze. Zsófit az orosz fekete kenyérre emlékezteti. A héjától nem is igen határolódik el, és tömörségének köszönhetően 1-2 szelet elég ahhoz, hogy jóllakjunk. A teszteltek közül egyedül ez készül külföldön, Németországban. Húshoz, salátához, leveshez jó választás lehet egy-két szelet. De nem az a tipikus szendvics kenyér, nem tudnánk elképzelni, hogy ebből csináljunk egy nagy szenyót mondjuk ebédre vagy tizóraira, valószínűleg csak ezért végzett nálunk az utolsó helyen. De meg lehet próbálni, főleg annak, akinek fontos, hogy egészségeset egyen.

5. Bajor rozscipó (Penny Market): 6,75 pont

Gusztusos kinézetű, szeletelt cipó, mely az egyik legolcsóbb volt (285 Ft 500g). Az állaga tetszett a legjobban: puha, de mégis kellően tömör, picit ruganyos. Összetevői közt viszont az elvártnál több adalékanyag szerepelt (tartósítószer mellett lisztkezelő szer, emulgeáló szer, sütőaroma), melyek közül nem biztos, hogy mindegyikre szükség lenne egy kenyérben. Kalóriaérték nem volt feltüntetve a csomagoláson. Illetve enyhe utóíz is érezhető a kenyér elfogyasztása után.

20141104 163833

4. Lipóti félbarna szeletelt kenyér: 7pont

A Lipóti terméke nagyon könnyű, de egy kissé száraz, nincs erőteljes íze, de finom az illata. Nagy pirospont, hogy semmilyen adalékanyagot nem tartalmaz, és az sem utolsó szempont, hogy hazai termék. Csupán a következőket tartalmazza: víz, élesztő, félbarna liszt, búzaliszt, rozsliszt, só. Az ízhatás nem nála volt a nyerő, de ettől függetlenül, jól szerepelt a teszten.

3. Csökkentett szénhidráttartalmú cipó: 7,3 pont

Meglepetésünkre, a pécsváradi Aranycipó gyártja ezt a sok-sok maggal dúsított, érdekes henger formájú kenyeret. Legfőbb versenyelőnye, hogy 30%-al több fehérjét tartalmaz, mint a hagyományos kenyerek. Mondjuk a sok mag miatt ennek a legnagyobb a 100g-ra eső kalória tartalma, de jobban hasznosuló alapanyagokat tartalmaz, és hihetetlenül könnyű és puha. Glutént, szóját és szezámmagot tartalmaz, így az ezekre érzékenyeknek nem ajánlott. Viszont teljes kiörlésű tönkölyliszt és búzafehérje is van benne.  Értékeljük, hogy könnyen elérhető (Aldiban is) egy ilyen különleges termék. Bár összességében a külleme veri az ízét, melyben a magok egy kicsit már túlságosan dominálnak, de ennek ez a lényege.

2. Frissen a péktől! – szeletelt házi rozskenyér: 8,54

Mi az Aldiban vettük ezt a nagyon finom rozskenyeret, melyről kiderült, szintén az Aranycipó gyártja. 64% rozsliszt mellett búzalisztet is tartalmaz. Viszonylag nehéz szeleteket tartalmaz, melyek kb. 50g-osak. Egészséges, tápláló, és kinézetre is esztétikus, kívánatos, szépen megformáltak a szeletek, kívülről kevés liszttel meghintve. Nem emeli meg gyorsan a vércukrot, így tovább jóllakottnak érezzük magunkat utána. Reggelire tökéletes választás. Illata nem erős, de kellemes, az íze pedig finom és nem túl erős, így szendvicsbe is bátran használható.

 

1. Frissen a péktől! – szeletelt sárgarépás kenyér: 8,58

Na, hát ezen mi magunk is meglepődtünk. A legtöbb pontot a sárgarépás rozskenyér kapta. Bár csak 4 század ponttal előzte meg sima rozsos társát, ami mutatja a köztük lévő hasonlóságot. Ugyanaz a márka ugyanis, de itt már tökmag és sárgarépa is szerepel az összetevők között. Igazság szerint a rettegett erőteljes és mindent elnyomó sárgarépa íz koránt sem volt intenzív, enyhén, kellemesen illeszkedik az ízharmóniába. Szintén finom szendvics alapanyag lehet belőle, de köretnek is el tudjuk képzelni egy hús-, vagy zöldségétel mellé.