Sonkaparti

Legutóbb a sonkákra került sor. Elsősorban a könnyen elérhető, egyszerűbb csirke- és pulykamell sonkákat kóstoltuk, de egy-egy különlegesebb termék is került az asztalra. Kilenc félét kóstoltunk meg és az ízre, illatra, állagra illetve a külcsínre, a csomagolásokra adtunk pontokat, melyből 10-et lehetett kapni maximálisan. Ezek mellett megnéztük a hústartalom arányát és a kalóriatartalmat is. Összességében a legtöbb kipróbált termékkel elégedettek voltunk, de itt is kialakítottunk egy rangsort belőlük. (Zárójelben a termék neve mellett a vásárlás helye szerepel.)

1.Ponnath csirkemell sonka, főtt és grillezett (Aldi): 8,89 pont

A győztes az Aldiban vásárolt Ponnath csirkemell sonka lett. Nagyon finom, fűszerezett sonka, lehelet finom szeletekkel. Ez az illatán is érződik. Volt, akinek már túl sós és fűszeres is volt, de összességében ennek az ízét találtuk a legjobbnak. Az sem utolsó szempont, hogy glutén, laktóz és tartósítószer mentes, prémium minőségű. 96% csirkemellet tartalmaz, ami meg is magyarázza miért ez volt a leg „sonkásabb” és a külcsín is kecsegtető, ízléses és egyszerű a csomagolása. 100 grammja 107 kalóriát tartalmaz. Tartósítószert tartalmaz, és a vásárlásunkkor az ára is magasabb volt az átlagnál, de úgy gondoljuk, megéri megvenni, mert sok szeletet és valódi ízletes húst tartalmaz.

ponnath csirke2.Karát ínyenc pulykamell sonka (Penny Market): 8,06 pont

Szintén enyhén fűszeres, a csomagolás különleges ízvilágot ígér, aminek úgy éreztük meg is felel. 74% pulykamell húst tartalmaz, ami jó arány, de lehetne több is. Szójafehérje, aroma, tartósítószer van benne, illetve fűszerkivonat. Megfigyeltük, hogy könnyű kiszedni a csomagolásból. Volt, akinek túl fűszeresnek bizonyult, és az illata valamivel még kellemesebb volt az ízénél. Vastag szeleteket tartalmaz, melyek összességében finom ízűek és húsállagúak, s az íze is sokkal húsosabb, mint például a Budget-es pulykamell sonka. 100 g 105 kalória. A csomagolása nagyon tetszett nekünk, ugyanis fehéres színárnyalatokat használ, ami nem a szokványos, és nagyon ízléses, illetve sok információt tartalmaz, mely minőségi képet mutat. Annak is örülünk, hogy magyar termék.


3.Efef csirkemell sonka (Aldi): 8 pont

Az efef pécsi gyártó, úgyhogy ez egy külön pozitívum. Viszont az íze is nagyon finom, teljesen jó az állaga és az illata is kellemes. A csomagolás is egészen ízléses, bár az efef logó már túl kicsi, így nehezebb rájönni milyen márkájú a termék. Ami talán nem mindenkinek ízlik az az, hogy fokhagymaport tartalmaz, és ez az ízében és az illatában is megmutatkozik, így aki nem szereti a fokhagymás ízeket, annak ez sem lesz valószínűleg a kedvence. Aki viszont kedveli, azoknak ajánljuk ezt a finom pécsi sonkát. 91% csirkehúst tartalmaz és 100g 111kcal. A vásárlásunkkor 179 Ft-ba került 100g, ami egészen kedvező ár.

2014-11-01 144.Berger Wellness sonka (Interspar): 7,33 pont

A többivel szemben ez egy sertés sonka, németországi gyártótól. Viszont az egészséges életmód jegyében készült, csak 2% zsírt tartalmaz, így kalóriatartalma is alacsonyabb néhány csirkemell sonkánál is: 100 kcal van 100g-ban. Fűszerezett, ami érződik az illatában és ízében is. Leginkább ez hasonlított talán valós hús szeletekre, 89% sertéshúst tartalmaz, ami egy jó arány. Összetevők közt olvashatunk tartósítószert (bár ez a legtöbb sonkában megtalálható, hogy tovább elálljon) és E-betűket is, de ízfokozót nem tartalmaz. A csomagban gusztusosan helyezkednek el a szeletek, valahogyan félbehajtva, ami szép, de nehéz volt kiszedni őket, szinte az egészet fel kellett bontani, hogy elővehessünk egyet. Ízlés kérdése, hogy aki nem szereti a sertéshúst, annak ez sem lesz a kedvence, de aki igen, annak ez egy jó választás. Amit viszont furcsálltunk, az a csomagolás. Kék színeket használ, és egy (fél)meztelen nő fekszik rajta, egy faágon, egy vízesés alatt. :D Valószínűleg a sonka könnyedségére, a wellness jellegre akar utalni, és talán a figyelmet is fel szeretnék hívni ezzel. Egyértelműen igényes, de nekünk nem annyira tetszett, mert nem a sonkát hangsúlyozza, és kicsit furcsa a képen szereplő hölgy testtartása, az is eszünkbe jutott, hogy vajon ennyire kifekszünk tőle, ha megesszük? :D De ez nem történt meg, úgyhogy ettől nem kell aggódni. De ettől eltekintve, ezt is jó minőségű, igényes terméknek véljük.

5.Tesco csirkemell sonka (Tesco): 7,15 pont

A Tesco-s csirkemell sonka csomagolása az első ami feltűnt: nem a szokásos, minimál Tesco designt mutatja, hanem ízléses és minőséginek tűnik, nem mutatja, hogy olcsó. Illetve 100%-os elégedettségi garanciát ígér. Az íze is finom volt, enyhe, lágy, egy pici fűszeres beütéssel. Az illata is teljesen rendben van, a szeletek is szépen elkülönülnek, megfelelő az állaguk. Viszont ez már csak 68%-ban tartalmaz csirkehúst. 100g 105 kcal-t tartalmaz. Az összetevők közt szerepel a feldolgozott euchema moszat. A tudatosvasarlo.hu oldal leírása alapján (http://tudatosvasarlo.hu/eszam/e-407a-feldolgozott-euchema-moszat) úgy gondoljuk, jobb lenne, ha ez nem lenne benne. A csomagoláson szerepel, hogy felbontás után 24 órával fogyasszuk el. Ezt valóban célszerű betartani, mivel utána már valóban nem olyan jó az íze, mint felnyitáskor. Nem találtuk rajta a származás helyét, csak a forgalmazót. Mivel árban ugyanannyiért kaptuk, mint az Efef sonkát, mi inkább azt ajánljuk.

6.Tesco pulykamell sonka (Tesco): 6,5 pont

Hasonló összetevőket tartalmaz, mint a csirkemell társa (68% hús, stabilizátor, moszat, aroma, tartósítószer). Szép szeletek, könnyű, kicsit lehetne ízesebb, de jó illatú. Állaga kicsit túl ruganyos. A csomagolás is hasonló az előzőéhez, és ez is 100% elégedettségi garanciát tüntet fel. 100g-ja ennek is 105kcal-t tartalmaz. Nem rossz, de nekünk nem ez lett a kedvencünk.

20141028 2028287.Budget pulykamell sonka (Spar): 5,67 pont

Laktóz és glutén mentes, illetve 68% pulykahúst tartalmaz. Vékony szeletek, melyeknek valóban pulykahús ízűk van. 100g-ja 109kcal-t tartalmaz. Pozitív, hogy Magyarországon készül. A csomagolás a szokásos Budget design, zöld, piros és fehér színek. Nincs benn ízfokozó, és összességében kellemes volt, egy délutáni szendvicsezéshez teljesen megfelelő, de nem ajánlanánk ínyenceknek.  

8.Budget csirkemell sonka (Spar): 5,56 pont

Pulyka társához hasonlóan laktóz és glutén mentes. Egészen kellemes az íze, nem túlzottan fűszerezett. Az illata semmi különös, átlagosnak mondható, de egy kis mellékízt éreztünk benne. A budgetes pulykánál ez több kalóriát tartalmaz, 100g 124kcalt. Még azt figyeltük meg, hogy nem volt könnyű kiszedni a csomagolásból.

9.Csemege csirkemell (Penny Market): 4 pont

Kicsit jellegtelen, íztelen, volt aki enyhe füstös ízt érzett benne. 61% csirkemell filéből készült. A Penny Marketben vettük, de nincs ráírva márkanév, csak az,hogy csemege csirkemell. Az illata körül megoszlottak a vélemények, volt, aki szerint teljesen átlagos, míg más szerint konkrétan büdös (pedig nem járt le :D). Szójafehérje, emulgeáló szerek, színezék és tartósítószer is szerepelnek az összetevők között. A csomagolása sárga színű, ami figyelemfelkeltő és nem szokványos, de volt, aki szerint ez nem annyira vonzó egy hústermék esetében.

Címkék: kóstolás sonka