Levizsgáztattuk a Túrórudi felhozatalt


A túrórudi szó hallatán valószínűleg a legtöbbeknek a Pöttyös jut eszébe, és valószínűleg még az a szlogen, is mely arra utal, hogy ez a márka az „igazi”. De vajon ez tényleg így van? Igen sok féle rudit kóstoltunk meg, és próbáltunk az ízlelőbimbóinkra hagyatkozni, de emellett az összetevőket és az árat is szem előtt tartottuk. Táblázatot vezettünk és pontoztuk az ízek összhatását, külön a túróét és a csokibevonatét, értékeltük a csomagolást és a külcsínt, illetve az áraikat is összevetettük. Ezek átlagát nézve a maximálisan elérhető pontszám a 10 volt. Pár órányi túrórudi-törmelék majszolás után már jelentős mértékben telítődtünk ezzel az egyik legegészségesebbnek tartott édességfajtával, de választ kaptunk az előbbi kérdésre, miszerint tényleg a Pöttyös-e az igazi.
Ezért az izgalom kedvéért a sorrendet a legkevesebb összpontszámot kapottól kezdem.

11. Spar Budget Rudi: 1,63 pont

Az első ami az összetevőket olvasgatva szemünkbe ötlött, az, hogy nem túró szerepel a fő összetevők közt, hanem tejalvadék. Nem pontosan tudjuk ez mit takar az élelmiszeriparban, de talán jobban is  járunk… Beleharapáskor pedig azt éreztük, hogy a nagyon vastag de roppant furcsa, sőt inkább kellemetlen, csokit alig emlékezetbe idéző bevonó dominál, és elnyomja a „túró” ízét. Nem csoda, hogy nem is túró, hanem tejalvadék van benne, mert még a túrós textúra sem volt meg, inkább valami túrójellegű krém lapul a megkérdőjelezhető minőségű csokibevonat alatt. A csomagolás a standard budget termékekkel megegyező, de ettől még ennél jobbra számítottunk. Nem jó, de legalább sok (51g).

10. Sissy Rudi: 2,66 pont

A túrótöltelék itt már valamivel jobb ízzel volt felfegyverkezve, de az elvárt citromos ízt nem éreztük. Viszont ezt is elnyomta az olcsó, rossz minőségű csokibevonat, ami még túl cukrosnak is bizonyult, így nem éreztünk összhangot. A csomagolás közepes érdekességű, kék-fehér, és egy rajzolt túrórudi tetszeleg rajta. Sajnálattal olvastuk, hogy ebben is savanyú (itt már savanyú is…) tejalvadék van feltüntetve túró helyett, valamint tartalmaz nem túl egészséges hidrogénezett pálmaolajat, emulgeáló szert és aromát is. Pozitívuma, hogy legalább hazai termék és fajlagos ára ennek az egyik legalacsonyabb.

sissy

9. Kockás: 3,63 pont

Hát, én már a névválasztáson sem tudtam akkorát mulatni, mint azt a marketingeseik szerették volna, de némi bizakodással haraptunk rá, hiszen nem kis bátorság kellhet a piacvezető Pöttyössel konkurálni. Az összetétele igen biztató: 40% túró, 35% étbevonómassza, ez hasonló a Pöttyös vetélytársához. Csomagolását illetően fehér-piros kockás abroszhoz hasonló, ami egészen ötletes. Belekóstolva viszont nagyot kellett csalódnunk. Gábor szavaival élve szégyen gyalázat, hogy ez próbál meg versenyre kelni a Pöttyössel. Olcsó, nem ropogós étbevonó teszi teljesen tönkre az amúgy krémes, de ízre semmi kiemelkedővel nem jellemezhető túrótölteléket. Szép próbálkozás, de mi egy termékfejlesztést és újrapozícionálást javasolnánk…

8. Coop- Jó nekem desszert rúd: 3,88 pont

Az előbbieknél valamivel kecsegtetőbb az ízhatás, nem hiányzik a túrós textúra, bár itt nagyon rejtélyesen fogalmaznak a csomagolás hátulján: a fő összetevő a „savanyított készítmény növényi zsír felhasználásával”. De legalább ez 36%-ot tesz ki. A csomagolás rózsaszínes árnyalatban pompázik, amely ízlés kérdése, hogy ki mit gondol róla, bár nem kizárt, hogy ez bóvli hatással bír. Arra emlékeztet, mintha kifogyott volna a patron a nyomtatóból. De legalább informatív, fel van tüntetve az energiatartalom rögtön a csomagolás elején. Viszont sérelmeztük, hogy megpróbálták elhitetni velünk, hogy „roppanós bevonóval” rendelkezik, pedig ezt nem is tapasztaltuk. Összességében annyira nem győződtünk meg, hogy ez tényleg olyan „jó nekünk”.

 

7. Tesco Value natúr túródesszert: 4,9 pont

Nagy meglepetésünkre a Tescos rudi 47% félzsíros tehéntúrót tartalmaz! A legtöbbet az összes közül Egységára ennek a legkisebb, de kisebb is társainál, csak 23g-os, s a fajlagos árat tekintve nem ő a legolcsóbb. A túró puha, krémes, és egész jó lenne, ha nem rontaná el valami furcsa mellékíz… De sajnos elrontja. Bár összességében megelőzött 4 társát, amire nem számítottunk.


6. Milfina natúr: 4,94 pont

A Sissy mellett neki a legalacsonyabb a fajlagos ára, szóval, ha gazdaságosan akarunk vásárolni, erre voksolunk. A kapott pontszáma is jól mutatja: stabil közepes. Nem rossz, de a csokibenovóval itt sem voltunk megelégedve, a túró viszont kicsit jobb az áltagnál, s az utóíze sem kellemetlen. A csomagolás a szokásos, kék-fehér design-t hozza.

milfina

5. Rolly hűtött desszert: 5,94 pont

A sok kék-fehér csomagolás után kis felüdülés a piros Rolly desszert, mely egyébként tejtermékalapú élelmiszerkészítménynek nevezi magát… Ha ezzel nem törődünk,akkor egészen kezdünk elégedettek lenni. A csokibevonat itt már sokkal kellemesebb az előző társaiénál és az összhatás is harmonikusabb. Javulás! :)

4. Sole Update Norbi desszert: 6,19 pont

Mindenekelőtt megemlítjük, hogy ez a legdrágább, messzemenően. Fajlagos ára konkrétan háromszorosa a Sissynek és a Milfinának. Úgy gondoljuk itt nagyban a márkát és Norbibácsit fizetjük meg. Meg persze az egészségesebb összetevőket…(?) Megnéztük az összetételt, és valóban, ebben cukor helyett maltitol van benne, amiért külön pirospont jár, hogy nem mesterséges édesítővel nyomták tele. Hidrogénezett pálmazsír helyett itt kókuszzsírt használtak. Kalóriatartalma is kevesebb a társainál és 41% túrókészítményt tartalmaz, ami egész jó. A csoki itt étcsokoládés, ezért kevésbé lágy az íze, de a túró finom és összességében elégedettek voltunk vele.

3. Spar Rudi natúr XXL: 6,19 pont

A csomagolás a szokásos kék-fehér, és itt már teljesen jó az összhang, bár valami kicsit még kiányzik belőle. Emulgeálószerek és hidrogénezett pálmazsír itt is van, de ezt már megszoktuk. Igazából holtversenyben végzett a Norbi Uptdate desszerttel, de az ízre ez kapott több pontot. Nem lesz ez a kedvencünk, de igen nagy a különbség a Spar Budgetes társa és e között! ;)spar rudi

2. Pilos túródesszert: 7,13 pont

Tádám! A 2. helyen a Lidl-s Pilos végzett. 40 Ft-ra jön ki egy 30g-os szelet és nagyon finom. 46% félzsíros tehéntúrót tartalmaz, ami egy rendkívül kedvező arány. Küllemre is ez volt az egyik legszebb, bár az emulgeáló szer, hidrogénezett pálmazsír itt is megvan. A csokibevonat teljesen megfelelő és a túró is enyhén citromos, jó ízű. Pacsi a Pilosnak! Az egy, ami nem tetszett nekünk, az a csomagolás, ami az ízéhez képest méltatlanul gagyi és igénytelen képet mutat róla.

1. Pöttyös natúr túrórudi: 8,88

És igen! Nem csalódtunk a Pöttyösben. Harmonikus, krémes túró, finom csokibevonó. 40% zsírszegény tehéntúrót tartalmaz. A csomagolás pedig a legeredetibb, és vidámságot áraszt.

 

Úgy tűnik tehát, hogy tényleg a Pöttyös az igazi, de nagyon ízlett a Pilos márka is. A Spar Budget rudit pedig jobb, ha kerüljük, de a sima, nem budget társát bátran megvehetjük, nem fog nagy csalódás érni. :)

Ennyi volt mára, legközelebb sonkák értékelésével jövünk! :)